Preskočiť na obsah Preskočiť na hlavnú navigáciu Preskočiť na pätičku

Stanovisko Biskupského úradu Banskobystrickej diecézy k medializovanej kauze zneužívania kňazom banskobystrickej diecézy

Stanovisko Biskupského úradu Banskobystrickej diecézy

k medializovanej kauze zneužívania kňazom banskobystrickej diecézy.

Dňa 29.11.2021 v relácii „Reflex“ bola odvysielaná reportáž o sexuálnom zneužívaní ktorého sa dopustil kňaz banskobystrickej diecézy. Túto správu prebral aj portál Topky.sk, ktorý v článku z 1.12.2021 uvádza: „Zarážajúce na tom všetkom ale je, že banskobystrická diecéza o zneužívaní vedela minimálne polroka predtým, ako sa prípad medializoval. Skončilo to však pre ňu tým, že kňaza odvolala.

Mrzí nás, že medializovaný prípad nebol podaný objektívne a hrubo sa v ňom zavádza. Nie je pravda, že Banskobystrická diecéza o zneužívaní vedela minimálne polroka a nič neurobila. Banskobystrický biskup Mons. Marián Chovanec uplatnil nulovú toleranciu a kňaza suspendoval v okamihu, ako pravda vyšla najavo a k zneužívaniu sa priznal. Biskupský úrad v Banskej Bystrici aktívne spolupracoval aj s civilným vyšetrovateľom v trestnej veci sexuálneho zneužívania.

Je nám úprimne ľúto, že došlo k sexuálnemu zneužitiu zo strany kňaza našej diecézy, ale rovnako je nám ľúto, že spomenuté média zneužili mediálny priestor na šírenie dezinformácii a že ani jeden redaktor nekontaktoval Biskupský úrad v  Banskej Bystrici a nedal priestor, aby sa mohla vyjadriť aj druhá strana k tak veľmi citlivej téme.

Kancelária biskupského úradu v Banskej Bystrici

Návrat na vrch stránky